BMS Balance

Praktijk voor Complementaire Psychotherapie, Mindfulness & Reiki

Mindfulness

"Je kunt de golven niet stoppen maar je kunt wel leren surfen".


Jon Kabat-Zinn - 

geluk balans eigenwaarde slapen energie depressie acceptatie vakantie bewegen muziek rust buitenlucht meditatie piekeren liefde zelfvertrouwen vriendschap tevredenheid inspiratie waardeer zin zelfbeeld plezier compliment respect opladen kracht bewustzijn angst fantasie dankbaarheid genieten zelfredzaamheid positiviteit ontspanning onthaasten somberheid geloof vertrouwen natuur eigenverantwoordelijkheid mentalfitness groei lachen positief ontspannen vriend

Meer weten
  • De training
  • Voor wie
  • Individuele training 
  • Kosten
  • Aanmelden

Wat is Mindfulness ?


Het tegendeel, mindlessness, is gemakkelijker uit te leggen, want iedereen kent dat maar al te goed. Je verheugt je bijvoorbeeld om iets lekkers te gaan eten, maar terwijl je eet ben je met je gedachten ergens anders. Het is op voordat je het beseft en je hebt eigenlijk nauwelijks iets geproefd. Kortom, je had geen aandacht voor wat er op dat moment was te proeven, want je aandacht was ergens anders.


Een ander voorbeeld is dat we in de auto vaak kilometers rijden op de "automatische piloot", dat wil zeggen zonder ons bewust te zijn van wat we doen. Zo zijn we een groot deel van ons leven ook niet echt van het moment tot moment “erbij”.


We leven vaak op de automatische piloot en reageren vanuit oude patronen. Wij worden meegevoerd door allerlei gedachten, we maken ons zorgen en herbeleven frustraties of lopen de hele tijd te mokken. Het huidige moment wordt amper ervaren omdat we er vaak niet helemaal bij zijn, want wij hebben het druk, druk, druk. Dat kost energie, geeft spanning en is niet effectief. Ons denken is eigenlijk meer bezig met wat geweest is of met wat nog gaat komen, dan met de situatie waarin we NU zijn. Je bent dan niet in contact met je lichaam en je alarmsignalen.


Het tegendeel van mindlessness is mindfulness. De basis van Mindfulness is aandacht voor het hier en nu. Mindfulness is een levenshouding van opmerkzaamheid zonder te oordelen. Mindfulness betekent met volle, nieuwsgierige aandacht aanwezig zijn in het moment. Het is een manier van kijken naar je gedachten, gevoelens, lichamelijke sensaties en situaties op een vriendelijke, accepterende en een niet oordelende manier. Je leert bewust omgaan met spanning, stress, angst, depressie, piekeren, pijn en overgewicht. Het helpt je de realiteit te herkennen en te accepteren zoals ze is, zonder deze te kleuren door emotie of te reageren vanuit automatisme.

 

Mindfulness kan je leren. In de 8 weken durende training mindfulness kun je leren hoe je met je aandacht in het hier-en-nu kunt blijven. 


De Training

De Mindfulness training is oefenen in een levensstijl waarin aandachtgerichtheid een centrale plaats inneemt, baart de kunst om op een meer rustige en creatieve manier met gebeurtenissen om te gaan. Onder gebeurtenissen worden ook gedrag, gedachten en gevoelens verstaan. Aandachtgericht leven maakt het mogelijk minder op de ‘automatische piloot’ en meer op basis van eigen keuzes te reageren. Aandachtige bewustwording helpt je om (in)zicht te krijgen op het nu, in je eigen reactiepatronen en bestrijdt gewoontes om als het ware de toekomst te voorspellen of je aandacht chronisch te richten op wat is geweest.

Deze manier van bewustwording biedt voor jezelf een kalmer leven met een grotere diepgang en plezier waarin eenvoudig gebruik kan gemaakt van interne hulpbronnen op moeilijke momenten. De oefeningen van mindfulness zijn makkelijk toegankelijk op elk moment van de dag, zijn universeel en toe te passen in het leven van alle dag.


In de 8 weken durende Mindfulness training leer je om met vriendelijke niet (ver)oordelende aandacht in het hier en nu aanwezig te zijn en anders omgaan met stress, emotionele en fysieke pijn.


Voor wie
De Mindfulness training is een methode die geschikt is voor mensen met stress of verschijnselen van burn-out, mensen die piekeren of aanleg hebben voor het ontwikkelen van depressies en mensen met lichamelijke klachten. Deze methode helpt je om veel meer ontspannen met moeilijkheden om te gaan, minder te piekeren en zo meer van het leven te genieten. De methode is ook geschikt voor mensen zonder klachten die een investering willen doen in de kwaliteit van leven en bereid zijn op een nieuwe manier naar hun eigen ingesleten reactiepatronen te kijken.
UA-39388158-1